Danmarks største it- og innovationsmiljø
I Aarhus er der 20.000 it-arbejdspladser inden for en radius af 10 kilometer og mange store it-virksomheder i Business Region Aarhus.

Danmarks største it- og innovationsmiljø ligger i Aarhus. Med et unikt udviklings- og innovationsmiljø samt en it-forskerpark, er bydelen Katrinebjerg Aarhus' it-kraftcenter. Der et tæt samarbejde mellem virksomheder, uddannelser og forskere. Alexandra Instituttet udfører banebrydende tværfaglig it-forskning, mens Incuba Science Park faciliteter videndeling mellem iværksættere.

Det kreative miljø muliggøres gennem et tæt samarbejde mellem erhvervsliv og den offentlige forskning.

Stor it-talentmasse
Aarhus Universitet har placeret Datalogisk Institut og Institut for Informations- og Medievidenskab på Katrinebjerg. Studerende på ingeniøruddannelserne i elektronik, IKT og sundhedsteknologi har også deres daglige gang her. Katrinebjerg har ca. 3.000 studerende, forskere, medarbejdere og virksomheder og er Danmarks førende it-vækstcenter.

Aarhus som Smart City
Smart Aarhus forener den stigende urbanisering med fremtidens teknologi og finder effektive og bæredygtige digitale løsninger på fremtidens udfordringer.

Smart Aarhus begyndte i 2012 med bærende kræfter fra Aarhus Universitet, Alexandra Instituttet, Region Midtjylland og Aarhus Kommune. Udgangspunktet var at prioritere digitalisering højt og koordinere indsatser på tværs af bysamfundet. Siden er der blevet opbygget et økosystem på tværs af den offentlige sektor, uddannelsesinstitutionerne, det private og borgere. Det har bidraget til at positionere Aarhus som en førende Smart City både nationalt og internationalt.

Aarhus var den første by i Danmark til at åbne en open data portal, er stærkt engageret i internationalt samarbejde både gennem deltagelse i EU-projekter, men også ved at være repræsenterede i toneangivende internationale netværk som Open and Agile Smart Cities og IoT-Forum. Samtidigt har vi skabt Internet Week Denmark, der er én af Danmarks største digitale begivenheder og som i 2018 afholdes for 5. gang.

En skandinavisk tredje vej
Uden for Danmark betragtes Smart Aarhus’ tilgang til digitaliseringen af byen som ”en skandinavisk tredje vej” baseret på involvering af partnere, brugere og borgere. Det adskiller sig fra både den mere kommercielle amerikanske og den mere statsstyrede asiatiske tradition for byudvikling. Desuden spiller social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed en central rolle – både i Skandinavien og i Smart Aarhus’ tankesæt.  

Projekterne i Smart Aarhus skal skabe betingelserne for en livskraftig digital økonomi med nye forretningsområder og flere arbejdspladser til gavn for både by, borgere og erhvervsliv. Det skal blandt andet ske ved at skabe gode vilkår og synlighed om nye, lovende projekter.

Hvis du er interesseret i at være med til at forme Aarhus’ digitale fremtid eller vil vide mere om Smart Aarhus kan du læse mere her:

Mere om Smart Aarhus her

Se beskrivelsen af Smart Aarhus fra California Management Review her.